0
« بازگشت به لیست مقالات | دوشنبه 8 خرداد 1396 در ساعت 21 : 33 دقیقه | نظرات کاربران ( 0 )

فرش کاشان را باید وارث بافندگی پارچه ها، منسوجات گلابتون و انواع مخمل هایی دانست که نام ایران را در دورترین نقاط دنیا بر سر زبانها انداخته بودند. حتی پیش از آنکه مارکوپولو در مسافرتش به ایران در قرن هفتم هجری توجهش به این منسوجات جلب شود، بافندگی کاشان وجود داشته است. شوالیه شاردن درباره مسافرتش به کاشان چنین می گوید: در هیچ جایی از ایران بیش از این شهر اطلس، مخمل، حریر و ابریشم بافته نمی شود. آنتوان شرلی نیز به همین نکته معترف است. کارترایت از مبلغان مسیحی است که در سال 1600 میلادی به کاشان آمده و ضمن ستایش فرشها، قالیچه ها، کاشی ها و ظروف چینی، کاشان را مرکز معاملات این اجناس معرفی می کند.

مقارن با اوج گیری رنسانس در اروپا، در کاشان عصر صفوی فرش هایی بافته می شد که به خاطر زیبایی فوق العاده ای که داشتند امروزه افتخار موزه ها و کلکسیون های شخصی می باشند. قدیمی ترین فرش های کاشان به قرن 11 هجری برمی گردد که این فرشها عموماً دارای طرحهای شکارگاه بودند. از اواخر قرن 17 و 18 تا اواسط قرن 19 خبری از فرش های کاشان نیست.

120 سال پیش در کاشان مردی به نام حاج ملاحسن با بانویی از اهالی اراک ازدواج کرد. حاج ملا حسن وارد کننده مرینوس منچستر بود اما با رکود این صنعت، پشم های باقی مانده را به کمک همسر خود به فرش تبدیل کرد. دومین گروه از فرشهای کاشان در خانه بروجردی و سومی در خانه طباطبایی که هر دو از تجار کاشان بودند بافته شده است.

تار و پود فرش کاشان با نخ پنبه ای بوده و نخ ابریشم فقط برای بافت فرشهای ظریف به کار می رود. فرش کاشان هم از طریق بافت بسیار ظریف ( گره با پرز کوتاه ) که تمام جزئیات طرح را نمایان می سازد و هم از طریق پشم بسیار عالی مرینوس که به سطح فرش یک حالت مخملی می دهد، قابل تشخیص است.

فرشهایی که تا جنگ جهانی اول بافته شده است معمولاً پرز کوتاه بوده اند. اما امروزه فرش های پرزبلند را ترجیح می دهند. فرش های کاشان و آران و بیدگل به استثنای فرش هایی که کاملاً با ابریشم بافته می شوند، دارای یک بافت متراکم و ضخیم می باشند.

ارسال نظر

نام شما :
متن پیغام :
9 / 10
از 1 کاربر
نمایش همه
علاقه مندی ها ()